Νομοθεσία

Shakespeare Music Hellas

Μάθετε τα βασικά τις νομοθεσίας σχετικά με την αδειοδότηση δημόσιας εκτέλεσης μουσικής, καθώς και του νομικού πλαισίου λειτουργίας της Shakespeare Hellas, μέσα από από το παρακάτω FAQ.

justice

Η Shakespeare Music είναι Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης.
Ο GRETA είναι Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης, Συγγενικών Δικαιωμάτων.
Αναγνωρισμένος ΟΣΔ και ΑΟΔ από Υπουργείο Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη Σφραγίδα της Χάγης.
Δεν έχει κανένας δικαίωμα να χρησιμοποιήσει ρεπερτόριο της Shakespeare Music-GRETA (να εμπορευτεί, να μεταπωλήσει ή να μεταφορτώσει) χωρίς την Αδεια της Shakespeare Music-GRETA.
Αυτή η Aδεια (που έχει τον νομικό όρο «πνευματικό δικαίωμα») μπορεί να εκδοθεί αποκλειστικά με έναν τρόπο στην Ελλάδα:
Συμβόλαιο με την Shakespeare Music Hellas.

Η μουσική δεν θα υπήρχε χωρίς την εργασία των στιχουργών, των συνθετών, των τραγουδιστών και των εταιρειών που τη δημοσιοποιούν. Κάθε κομμάτι μουσικής έχει το δημιουργό του και εάν μπορούμε να το ακούσουμε – σημαίνει ότι έχει εκτελεστεί και ηχογραφηθεί. Επίσης, σημαίνει ότι κάθε μουσική καταγραφή έχει τουλάχιστον δύο δικαιούχους: τον δημιουργό της μουσικής και αυτόν που την εκτελεί. Κατά συνέπεια, εάν κάποιος χρησιμοποιεί τη μουσική, οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν τις σχετικές άδειες και όταν αυτή χρησιμοποιείται για εμπορικούς σκοπούς, οι δικαιούχοι πρέπει να αμείβονται. Χρησιμοποιώντας μουσική πχ από το YouTube, αργά η γρήγορα θα πληρώσετε και τους 3 Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης.

Οι επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν κάθε δικαιούχο, αυτό το κάνουν εταιρίες που έχουν την εξουσιοδότηση να εκδίδουν άδειες για λογαριασμό πολλών δικαιούχων , όπως η Shakespeare Music, η PRS for Music, η PPL, η SACEM.

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν πολλές διαφορετικές εταιρίες που έχουν το δικαίωμα να εκδίδουν άδειες και το γεγονός αυτό δημιουργεί μια πολυπλοκότητα. Κάποιες από αυτές εκδίδουν άδειες πνευματικών δικαιωμάτων (αντιπροσωπεύοντας τους συνθέτες και τους στιχουργούς, όπως EΔΕΜ και η AΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, άλλες εκδίδουν άδειες συγγενικών δικαιωμάτων, δηλαδή εκπροσωπούν τα δικαιώματα των τραγουδιστών και μουσικών, τις ηχογραφημένες εκτελέσεις και τους παραγωγούς, όπως ο GEA.

Κάθε κομμάτι αυτόματα διαθέτει δύο δικαιούχους και συνδέεται με δύο τύπους δικαιωμάτων, γεγονός που οδηγεί στην ανάγκη απόκτησης δύο αδειών. Κάποιες φορές σε κάποιες χώρες, για να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις, βρίσκουμε ένα ενιαίο σύστημα αδειοδότησης όταν αυτές μπορούν να αγοράσουν τις άδειες από έναν οργανισμό αλλά αυτό δεν συμβαίνει συχνά και στις περισσότερες περιπτώσεις, για νόμιμη χρήση μουσικής, οι επιχειρήσεις πρέπει να προσεγγίσουν τουλάχιστον δύο οργανισμούς: έναν ο οποίος εκδίδει τις άδειες για λογαριασμό των δημιουργών και έναν δεύτερο που εκπροσωπεί τους εκτελεστές/δικαιούχους ηχητικών σημάτων.

Εναλλακτικά, μπορούν να έχουν μια άδεια από την Shakespeare Music η οποία καλύπτει όλα τα δικαιώματα.

Oχι, ασφαλώς όχι. Η Shakespeare Music αποτελεί νόμιμη εναλλακτική λύση στο συλλογικό σύστημα διαχείρισης. Οι συμβαλλόμενοι καλλιτέχνες (συνθέτες, στιχουργοί, τραγουδιστές, μουσικοί, studios) παραχώρησαν τα δικαιώματά τους στη Shakespeare Music-GRETA, να διαχειρίζεται τα έργα τους έναντι αμοιβής. Oι πελάτες της Shakespeare Music που διαθέτουν την άδεια μας, δεν χρειάζονται κάποια άλλη άδεια.

Όχι. Οταν αγοράζετε μουσική από την Shakespeare Music εξασφαλίζετε μια άδεια στην οποία αναφέρεται ο σκοπός της χρήσης, η περιοχή καθώς και το χρονικό διάστημα που μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε.

Οχι απαραίτητα. Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που ενοποιούν διαφορετικούς δικαιούχους και είναι σχετικά δύσκολο να επαρκούν οι δύο αυτές άδειες, δηλαδή του δημιουργού και των εκτελεστών. Στις μέρες μας, όταν ένας παλαιός μονοπολιστικός οργανισμός αποχωρεί από το προσκήνιο, πολλές μικρές ομάδες δικαιούχων συγκροτούνται σε ανεξάρτητους οργανισμούς. Διανείμουν τη μουσική τους με κάθε δυνατό τρόπο με επιχειρησιακό ρίσκο στο ραδιόφωνο, παίζουν μουσική μέσω ίντερνετ από πλατφόρμες ανεξάρτητων μουσικών κλπ οι οποίοι δεν ανήκουν σε αυτούς τους οργανισμούς .Δηλαδή δεν έχουν άδειες για τις ηχογραφημένες εκτελέσεις.

Κατά συνέπεια, η επιχείρηση καταπατά τα δικαιώματα κάποιου γιατί δεν θα έχει προβεί σε σύμβαση με αυτόν τον μικρό οργανισμό ο οποίος διαχειρίζεται τη μουσική των δικαιούχων. Ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν οι παράνομες ενέργειες είναι να ελεγχθεί διπλά το μουσικό ρεπερτόριο το οποίο αντιπροσωπεύεται από την εταιρεία που πούλησε την άδεια ή να αγοραστούν υπηρεσίες από την εταιρία η οποία επιλέγει κομμάτια τα οποία καλύπτονται από κάποια άδεια ή να χρησιμοποιήσει υπηρεσίες από ανεξάρτητη διοικητική οντότητα όπως η Shakespeare Music η οποία παρέχει μουσική αδειοδότηση και πρόσβαση στο μουσικό ρεπερτόριο.

Ναι, το YouTube / Spotify επιτρέπει πρόσβαση σε κομμάτια, αλλά δεν εκδίδει άδειες χρήσης μουσικής για εμπορικό σκοπό.

Συνήθως οι επιχειρηματίες πιστεύουν ότι εάν πληρώσουν το Spotify η παίζουν από το YouTube, χρησιμοποιούν νόμιμα τη μουσική. Αυτό είναι μεγάλο λάθος.

Το Spotify χρεώνει την πρόσβαση σε μια μουσική πλατφόρμα αλλά δεν σχετίζεται με την άδεια χρήσης μουσικής για εμπορικό σκοπό . Σύμφωνα με τον νόμο, η επιχείρηση ευθύνεται για τη μουσική που παίζεται στο χώρο της και εάν λείπουν κάποιες άδειες, οι δικαιούχοι και οι αντιπρόσωποι αυτών, μπορούν να κινηθούν νομικά για την παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

Ο ιδιοκτήτης πρέπει να αποκτήσει δύο άδειες: των πνευματικών δικαιωμάτων και των συγγενικών. Εκτός αυτού, ανάλογα με το τι είδους δικαιώματα (πνευματικά και εκτέλεσης) απέκτησε ο οργανισμός, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να είναι απόλυτες σίγουρες ότι η μουσική χρησιμοποιείται νόμιμα.

Απλά και εύκολα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα σας κάνουμε κάποιες ερωτήσεις ώστε να λάβετε προσανατολισμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες. Οι τιμές μας είναι από τις ανταγωνιστικές, προσφέροντας στους πελάτες μας κορυφαία ποιότητα μουσικής.